De Stichting 4 en 5 mei Elst (UT) is opgericht bij notariële akte op 8 december 2022. Bij het opstellen van de statuten van de stichting is rekening gehouden met de wens van de oprichters om na oprichting de ANBI-status aan te vragen bij de belastingdienst. De stichting heeft immers tot doel om een Algemeen nut beoogde instelling te zijn. Vanaf 24 maart 2023 is de Stichting 4 en 5 mei Elst (UT) voorzien van een ANBI status.
Ons rekeningnummer is: IBAN NL44 RABO 0360 1849 01
Via onderstaande QR code of via de link onder de QR code kunt ook een gift overmaken.

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=evRaSHjiQjSsjSSQ2w_OKQ
(RSIN / fiscaal nummer 864636118)
De stichting heeft als doelstelling het organiseren van een jaarlijks terugkerende (doden)herdenking op 4 mei bij het monument voor het Bestegoed te Elst ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers, en meer in het bijzonder de slachtoffers die op het monument staan. De stichting stelt zich ook ten doel om oorlogsmonumenten in en rond Elst te onderhouden. Daarmee meent de stichting het algemeen belang te dienen.
Het secretariaat van de stichting is gevestigd aan de Tabaksweg 74, 3921 CM Elst (Ut). Het emailadres van de stichting is : secretariaat@4en5meielstut.nl. De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 88461750.
Het bestuur van de stichting bestaat uit zeven leden waaronder een voorzitter, secretaris en een penningmeester. Voorzitter is de heer D. van Laar, secretaris de heer Mr. G. de Gelder en penningmeester de heer L. Moerkerken, allen wonende te Elst. Alle bestuursleden van de stichting ontvangen geen bezoldiging.
Een stichting met een ANBI-status heeft een aantal verplichtingen, waaronder een (beperkte) publicatieplicht. Om hieraan te voldoen dient onder andere een beleidsplan te worden opgesteld en een financiële verantwoording. De stichting geeft daarom de volgende stukken ter inzage:
JAARCIJFERS, BALANS en JAARVERSLAG STICHTING 4 EN 5 MEI ELST UT per 31-12-2024
Jaarverslag van het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Elst (Ut) 2024
De bestuurssamenstelling :
- Voorzitter: D. van Laar, lid DB
- Penningmeester: L. Moerkerken, lid DB
- Secretaris: G. de Gelder, lid DB
- Algemene Bestuursleden: G. van Lienden, R. van Aalderen, A. van der Staaij, B. Bouman, N. Hartog, W. van Ommeren, P Moedt en T. Blokland
Het Algemene Bestuur heeft in haar volledige samenstelling 6 keer vergaderd. Regelmatig heeft ook het Dagelijks Bestuur vergaderd waarbij de agenda werd opgesteld en bijzondere zaken naar voren kwamen.
P. Moedt heeft medio 2024 haar lidmaatschap van het bestuur beëindigd.
Algemene activiteiten:
In januari heeft de stichting weer een aanvang gemaakt met het voorbereiden van de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei 2024. Zoals gebruikelijk worden de sponsoren weer benaderd die adverteren op de website en in het programmaboekje. De penningmeester rond de financiële verslaglegging af en de Jaarrekening over het boekjaar 2024 is vastgesteld. Voor de financiële verslaglegging wordt verwezen naar het verslag op de website.
In 2024 heeft de stichting voor het eerst een collecte gehouden (huis aan huis) in Elst. De opbrengst van deze collecte is toegevoegd aan de algemene reserves van de stichting.
Na de herdenking op 4 mei heeft het bestuur een aanvang gemaakt met de voorbereiding van de herdenking in het Jubileumjaar 2025. Mede naar aanleiding van het feit dat de stichting en ook andere organisaties in de gemeente Rhenen zijn benaderd door de stichting Slag om de Grebbeberg. Getracht wordt om een programma op te stellen voor Rhenen, Elst en Achterberg. De stichting Slag om de Grebbeberg beschikt over fondsen om deze extra activiteiten rond 4 en 5 mei te bekostigen. Er is gevraagd hierin mee te denken en plannen in te dienen.
De jaarlijkse herdenking bij het Gedenkteken voor het Bestegoed:
De herdenking op 4 mei kende voor het eerst een bijzonder verloop. Vanwege het stormachtige weer werd in de middag besloten de herdenking zelf, ontvangst en toespraken, te verplaatsen naar de grote zaal van het Bestegoed aan de Tabaksweg, bij het Gedenkteken. In de voorbereiding is de grote zaal ingericht met stoelen voor genodigden en gasten. In allerijl is een cameraverbinding tot stand gebracht waardoor op een scherm voor de aanwezigen in het Bestegoed, het gedenkteken zichtbaar was. Bij de herdenking waren nabestaanden aanwezig van de slachtoffers die tijdens de oorlog in Elst zijn gevallen. Aan de herdenking werkten mee Wethouder Gert van laar van de Gemeente Rhenen, Muziekvereniging Crescendo Elst, leerlingen van de plaatselijke scholen en vele vrijwilligers. W. van Ommeren, voormalig huisarts in Elst hield een toespraak. Een drietal militairen stond opgesteld bij het Gedenkteken. Wethouder Van Laar hield een toespraak en legde als eerste, namens de Gemeente Rhenen een krans bij het Gedenkteken. Kort voor 20.00 uur werd bij het monument de Taptoe gespeeld waarna twee minuten stilte in acht zijn genomen.
Vervolgens werd het 1e en 6e couplet van het volkslied gespeeld en gezongen onder muzikale begeleiding van Muziekvereniging Crescendo werden vervolgens kransen gelegd. Hierna werd het defilé geopend voor alle aanwezigen en inwoners van Elst
Na afloop van de herdenking was er nog een samenzijn en ontvangst in het Bestegoed.
Overige activiteiten:
De overige activiteiten waren gericht op het invullen van de opengevallen vacature in het bestuur en de voorbereiding op het Jubileumjaar. A. de Rooij is toegevoegd aan het bestuur en zal tevens de notulen verzorgen van de AB en DB vergaderingen.
Elst, 31 januari 2025
Stichting 4 en 5 mei Elst (Ut)
JAARCIJFERS EN BALANS STICHTING 4 EN 5 MEI ELST UT per 31-12-2023

Begroting 2024-2025
Oprichtingsakte Stichting 4 en 5 mei:
Uittreksel Stichting Kamer Van Koophandel
Beleidsplan 2023-2025
Mocht u vragen hebben over de stichting en/of de ANBI- status in het bijzonder dan kunt u deze stellen aan het secretariaat.